Frequently Asked Questions – English

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden. Inmiddels hebben zich ruim 800 lezers aangemeld.
In alfabetische volgorde worden alle namen genoemd van alle vermoorde Joden en Sinti en Roma uit Nederland, en van Joodse vluchtelingen uit met name Duitsland. Zie hier de leestijden per letter.
Het museum is op 22 januari vanaf 13.00 uur open voor publiek, daarna dag en nacht tot 27 januari 17.00 uur. Daarna gelden de reguliere openingstijden. Tijdens De 102.000 Namen Lezen is de entree voor het museum vrij.
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is met het openbaar vervoer bereikbaar via station Assen. Vanaf hier kunt u de regiotaxi nemen. Check uw reistijden via 0900-9292 (ov) en 0900-1436 (regiotaxi).
Met de auto neemt u op snelweg A28 afslag 31 (Westerbork/Hooghalen) of 32 (Assen). Vanaf hier volgt u de borden ‘Voormalig kamp Westerbork’. Bij het Herinneringscentrum is ruime parkeergelegenheid. Het kampterrein is met de pendelbus te bereiken. Gebruikt u een navigatiesysteem, dan kunt u hierin het volgende adres invoeren: Oosthalen 8, 9414TG – Hooghalen
Vanzelfsprekend kunt u mensen meenemen. De zaal biedt voldoende ruimte voor toehoorders.
Het is toegestaan om foto’s te maken tijdens het lezen van de namen, mits u hiermee de lezers en het publiek niet stoort.
Nee, het lezen wordt niet opgenomen. Wel is het live te volgen via de website www.102000namenlezen.nl en via www.nos.nl
Voor overnachtingsmogelijkheden raden wij de Hotel De Bonte Wever aan. Voor een arrangement kijk op https://www.debontewever.nl/hotelarrangement-hckw/.
Bij de lezerstent zijn toiletten beschikbaar en kunnen lezers en luisteraars een kop koffie of thee gebruiken. Op deze locatie zijn enkele rolstoelen beschikbaar. Als lezer wordt u met de bus naar de lezerstent gebracht.
In het museum is het museumcafé tijdens het lezen van de namen dag en nacht geopend.
Honden zijn toegestaan in het museum en op het voormalig kampterrein, maar niet in de lezerstent.
Mail uw verzoek naar info@kampwesterbork.nl, na de 27e januari wordt uw mail zo spoedig mogelijk beantwoord.

Meestal wordt het aantal van 102.000 slachtoffers en 107.000 gedeporteerden aangehouden. Het aantal van (ongeveer) 104.000 slachtoffers omvat ook de Joodse suïcides in Nederland in de periode mei 1940 tot mei 1945 en degenen die in Duitse gevangenschap in Nederland werden gedood of omkwamen (kamp Amersfoort, kamp Vught, kamp Westerbork, Ellecom, Duitse gevangenissen in Nederland) en van wie een deel een graf kreeg in Nederland. Ook omvat het degenen die tijdens de onderduik omkwamen en degenen die een ontsnappingspoging via België en Frankrijk richting Zwitserland en/of Spanje ondernamen, maar deze niet overleefden doordat ze in die landen alsnog werden gepakt of bijvoorbeeld de barre tocht over de Pyreneeën naar Spanje niet overleefden.

Tijdens ‘De 102.000 Namen Lezen’ worden de namen gelezen van de joden, Sinti en Roma die zijn gedeporteerd en vermoord, met daarbij ook de namen van  de mensen die in de Nederlandse kampen zoals Westerbork en Vught zijn omgekomen.

Nee, dit is niet mogelijk. Inschrijven is weer mogelijk vanaf september 2024 en wordt gedeeld via website en social media. Lezers van voorgaande edities worden niet automatisch uitgenodigd, een ieder heeft de gelegenheid zich in te schrijven.